- Nieuw project

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Column Bryan van de Mortel

Van Maria tot Jezus
door Bryan van de Mortel, pastoorBij het klooster van de zusters van het kostbaar Bloed in Aarle-Rixtel staat in de achtertuin een mooie Lourdesgrot die mensen kunnen bezoeken. Op enige afstand zie je Maria al mooi staan in de rots. Lourdesgrotten heb je wel meer zoals bijvoorbeeld bij de kerk in Mariahout, maar wat deze Lourdesgrot echt bijzonder maakt is dat je ook naar binnen kunt. Het geheel heeft toch wel een hoog Efteling-gehalte, maar het is mooi gemaakt. Eenmaal in de grot kun je rustig even zitten en ook een kaarsje aansteken. Als je in de rotspartij omhoog kijkt zie je echter geen Mariabeeld staan, dat was buiten, maar een beeld van Jezus, een Heilig Hartbeeld. Wie gaat tot Maria komt uit bij Jezus. Maria is de poort van genade. Alwie via haar binnentreedt in het innerlijke leven komt tot ontmoeting met Jezus. Zij is namelijk verwijzend naar haar Zoon.

Op een wat andere manier zien we dit terug in de devotionele verdeling van het jaar. Veel mensen zijn bekend met concept van de meimaand als Mariamaand. Normaal gezien een heerlijke lentemaand waarin alle bloemen en planten tot bloei komen. Een maand waarin normaal gezien de zon al mild schijnt en wij onze toewijding hernieuwen aan onze koningin, want gekomen is uw lieve mei, Maria. Iets waar gelovige mensen wat minder tegenwoordig mee bezig zijn is de devotionele betekenis van de maand juni als de maand van het Heilig Hart van Jezus. Het hoogfeest van het Heilig Hart van Jezus wordt gevierd op de vrijdag na Sacramentsdag, dit jaar 7 juni. Meestal valt dit feest wel in juni, maar het is natuurlijk afhankelijk van de datum van Pinksteren die weer afhankelijk is van de paasdatum.

Toch mogen wij beseffen dat wij dus vanuit de Mariamaand ieder jaar overgaan in de maand van het Heilig Hart, waarbij wij aldus allereerst het geopende brandende Hart van de Heer mogen aanbidden die op deze wijze Zijn liefde voor ons laat zien. Maria brengt ons dus bij Jezus die ons laat ervaren wat echte liefde is; liefde die zichzelf geeft. Vergeten wij die liefde van de Heer voor ons niet, maar eren wij Hem die Zijn Hart voor ons heeft geopend.


 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu